Veelgestelde vragen

Omslagpunt



Wat is het omslagpunt?

Er bestaan verschillende definities van het omslagpunt. De definitie die wij hanteren is de hoogste hartslag waarbij nog een duurinspanning mogelijk is. Dit komt overeen met het begrip "maximale lactaat steady state" (MLSS). Dit is de hoogste loopsnelheid (of hartslag) waarbij de verzuring weliswaar (zeer) hoog is maar niet verder toeneemt als hetzelfde tempo wordt aangehouden. Bij een hogere intensiteit dan het omslagpunt blijft de verzuring toenemen en is de volhoudtijd beperkt tot maximaal 5-8 minuten.

Hoe hoog is mijn omslagpunt?

Uw hartslag bij het omslagpunt is gelijk aan de bovengrens van hartslagzone Duur 3. Dit is min of meer gelijk aan de ondergrens van de trainingszone Weestand. Deze hartslagwaarde vind u in de samenvatting aan het begin van dit testrapport.

Wordt mijn omslagpunt hoger naarmate ik een betere conditie heb?

Nee dat is een misverstand. De hartslag bij het omslagpunt blijft gelijk of wordt soms wat lager als de conditie toeneemt. Uw loopsnelheid bij het omslagpunt neemt wel toe.

Wordt mijn omslagpunt lager? Ik kan namelijk de hartslag van zone Duur 4 niet meer halen?

In sommige gevallen kan het voorkomen dat de hartslag bij het omslagpunt daalt wanneer de conditie toeneemt. Een andere verklaring kan zijn dat u tijdelijk (over)vermoeid of overtraind bent en daardoor de hoge hartslag niet meer kunt halen. Dit laatste is waarschijnlijk de oorzaak wanneer u de afgelopen periode veel en intensief getraind heeft en/of veel mentale stress te verwerken hebt gehad.

Is een hoog omslagpunt (bv 191) beter of slechter dan een laag omslagpunt (bv 163)?

Dat is niet beter en ook niet slechter. De hoogte van de hartslag bij het omslagpunt is strikt individueel en het feit dat de hartslag bij het omslagpunt nauwelijks verandert bij een betere (of slechtere) conditie geeft al aan dat dit niet uitmaakt. Er is een grote variatie wat betreft de hoogte van de hartslag bij het omslagpunt, ook binnen een groep wereldtoppers.

Is training boven het omslagpunt / in zone Weerstand gevaarlijk?

Voor gezonde mensen is het trainen in de zone Weerstand niet gevaarlijk. De kans op blessures en overtraining neemt echter wel toe wanneer u regelmatig in deze zone traint.

Ik ben 58 jaar en mijn omslagpunt ligt bij hartslag 197. Is dat niet te hoog?

De hoogte van de hartslag bij het omslagpunt is strikt individueel en kan binnen elke leeftijdsgroep sterk uiteenlopen. De meeste lopers van uw leeftijd zullen een lagere hartslag bij het omslagpunt hebben dan u maar dat zegt niets over de conditie. De belasting voor uw lichaam wordt bepaald door de hartslagzone waarin u traint. Het is nu eenmaal zo dat de hartslagwaardes bij de verschillende trainingszones voor iedereen anders zijn.



Maximale hartslag

Wat is de maximale hartslag?

De maximale hartslag is de hoogste hartslag die u kunt halen bij inspanning.

Hoe hoog is mijn maximale hartslag?

Net zo hoog of hoger dan de hoogste hartslag die u bij uzelf op uw hartslagmeter heeft gezien.

Is het belangrijk om mijn maximale hartslag te weten?

Nee dat is niet belangrijk. De maximale hartslag ligt boven het omslagpunt. Dit is het gebied waarin u toch geen duurtraining uitvoert.

Kan mijn maximale hartslag in een laboratoriumtest worden bepaald?

Niet nauwkeuriger dan dat u dat zelf kunt. Er bestaan namelijk geen criteria voor het vaststellen van de maximale hartslag. Men spreekt dan ook liever over "piekhartslag"; de hoogste hartslag die u heeft bereikt tijdens de test. Uw werkelijke maximale hartslag kan nog hoger liggen.

Bovendien is de hoogste hartslag die u tijdens een inspanningstest in een laboratorium kunt halen afhankelijk van de opbouw van de loopsnelheid tijdens de test.

Kan ik mijn maximale hartslag zelf uitrekenen met de formule 220-leeftijd?

Nee, deze formule (en gelijksoortige) geldt alleen voor de gemiddelde maximale hartslag van een grote groep mensen van dezelfde leeftijd. Vergelijk dit met het gemiddelde gewicht van uw leeftijdsgenoten. Dat is gemiddeld bijvoorbeeld 78 kilo maar u weegt misschien 63 of 98 kg.

Wordt mijn maximale hartslag elk jaar lager omdat ik ouder wordt?

Nee, er is wel een tendens dat de maximale hartslag lager is op hogere leeftijd maar uw individuele maximale hartslag kan 20 jaar of langer hetzelfde blijven.

Hoe kan er zo'n groot verschil bestaan in maximale hartslag tussen sporters van hetzelfde niveau en leeftijd?

Behalve de slagfrequentie van uw hart zijn er nog meer variabelen die bepalen hoeveel bloed er wordt rondgepompt en hoeveel zuurstof uw spieren opnemen. Dit zijn namelijk ook de hoeveelheid bloed die per slag wordt rondgepompt en de de hoeveelheid zuurstof die de spieren onttrekken aan het bloed per hartslag.

Hartslagmeter

Hoe stel ik mijn hartslagmeter in?

Bij de meeste hartslagmeters kunt 1 of meerdere trainingszones instellen. Komt uw hartslag onder de ingestelde ondergrens of boven de ingestelde bovengrens dan krijgt u een waarschuwing door middel van een alarmsignaal. Wanneer u bewust binnen een bepaalde zone wilt trainen, bijvoorbeeld hartslagzone Duur 1, dan stelt u de onder- en bovengrens zo in dat die gelijk is aan uw individuele hartslagzone Duur 1.



Maximale zuurstofopname

Wat is het verschil tussen l/min en ml/min/kg?

De maximale zuurstofopname kan worden uitgedrukt in liters per minuut (l/min) en in milliliters per minuut per kilogram lichaamsgewicht (ml/min/kg).

Is een hoge maximale zuurstofopname belangrijk voor goede prestaties?

Een hoge maximale zuurstofopname is een voorwaarde om een topwielrenner te worden maar is geen garantie om een topwielrenner te worden.

Intervaltraining

Kan ik mijn hartslagmeter ook gebruiken voor intervaltraining?

Ja maar u moet er wel rekening mee houden dat de hartslagfrequentie tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de hogere intensiteit. Voor korte intervalvormen tot circa 3 minuten is de hartslagmeter dus minder geschikt.

Wat is het effect van de langere intervalvormen?

Hiermee onderhoud en verhoogd u uw basissnelheid.

Hoeveel herhalingen, hoe vaak per week, hoeveel rust?

Dit is afhankelijk van uw trainingsachtergrond, uw huidige trainingstoestand, uw trainingsdoel, enz.

 


copyright CheckPoint 2003-2004